Масло от медуница

Как да си го направим в домашни условия

Медуницата е една прекрасна билка, която съдържа в себе си манган. Той е полезен за кръвообращението

Билката може да се намери на сенчести места в гората, много често близо до река. Има я в синьо, лилаво и розово-червеникаво. Цвета няма никакво значение за самата рецепта, можете да ги смесите всичките. Медуницата цъфти от април до края на май. Възможно е да се срещтне и след това на някои по-сенчести места.

Нужни са ви между 15-20 стръка от медуницата за тази рецепта, в зависимост от големината на стръка. Цвета на билката се откъсва заедно със зелената част и се намачква в хаванче с базово масло, зехтин, кокосово или сусамово масло. После сместа се пресипва в бурканче не по-голямо от 200 мл, заедно с листата.

Сместа трябва да преседи две седмици и да бъде запечатана много добре, като бъде разклащана на всеки два дни, за да не се образува мухъл. Маслото се използва до два месеца максимум, тъй като е прясно и след това е възможно да се газира или да мухляса. Това е и причината да използвам малки бурканчета до 200 мл.

Препоръчвам маслото да се втрива в гърба и раменете с кръгови движения, а във врата с успоредни на гръбнака движения вечерно време преди сън. Това ще раздвижи кръвоносната система и ще затопли мускулите. Може да се използва и за краката като отново се втрива с кръгови движения в кожата.

Втори вариант за маслото

Има още един вариант по който може да се направи маслото и се използва най-вече при болки във врата и раменете. От 15-20 стръка медуница, които се откъснали, извадете само цветчетата много внимателно, за да се запази сока. Цветчетата се поставят в бурканче от 200 мл и се заливат директно с базовото масло, зехтина или каквото сте си избрали. Оставя се на хладно и тъмно място за две седмици и се разклаща на два дни като другото масло. След това се прецежда и вече си имате готово масло от медуница.

И двете масла е добре да се съхраняват на сухо, хладно и тъмно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *